Iată de Ce Pierzi Anii Memorând Prostii!

Îți amintești ultima lecție pe care ai învățat-o în școală? Cât de utilă ți s-a dovedit a fi în afara zidurilor? Învățăm pentru o lume care nu mai există, pentru un viitor pe care nici măcar nu-l mai putem imagina cu aceleași reguli vechi. Dar cum poate un sistem educațional să rămână relevant când lumea pe care ar trebui să o pregătească a dispărut?

Cuprins:

  • Învățăm pentru o lume care nu mai există
  • Realitatea bate manualul
  • Cine are curajul să schimbe ceva?


Învățăm pentru o lume care nu mai există

Educația din Moldova pare să fie un vehicul încremenit în epoca de piatră. Să nu te gândești că e un simplu caz izolat, nu. E o epidemie de neadaptare. Incidentul de la ASEM, unde Livia a fost exmatriculata dintr-o greșeală, nu e decât o fațetă a unei probleme mult mai adânci. Un sistem educațional incapabil să accepte că lumea a evoluat. Te întreb pe tine: cum poate un sistem creat să formeze caractere pentru o lume care nu mai există, să funcționeze în era digitală?

Profesorii, cei care ar trebui să inspire, sunt prinși într-o buclă de conformism. Ei predau aceleași lecții prăfuite, în același mod de acum 30 de ani. Dar spune-mi sincer, câte din acele lecții te-au pregătit pentru realitatea de azi? Profesorii nu sunt ghizi, ei sunt simpli roboți care bifează un program. E o realitate incomodă, dar cât din acele ore ți-au dezvoltat vreodată gândirea critică sau abilitatea de a rezolva probleme reale?

Realitatea bate manualul

Învățământul universitar din Moldova își trăiește ultimele zile de relevanță. An de an, numărul studenților scade, universitățile devin niște mausolee ale ignoranței. Să nu ne mai mințim: școala nu mai este un loc unde înveți să gândești. Este un loc unde îți pierzi timpul memorând informații irelevante, doar pentru a trece un examen. De ce ne mirăm că tinerii nu mai au chef să meargă la facultate, când realitatea din exterior îi educă mai bine decât profesorii?

Și aici intervine întrebarea esențială: de ce naiba avem nevoie de un sistem educațional care trăiește în secolul trecut? O generație întreagă găsește mai multe răspunsuri pe YouTube decât într-un amfiteatru. Și totuși, continuăm să ne prefacem că lucrurile funcționează.

Îți amintești cum, la școală sau la universitate, orice idee care nu se alinia la “adevărul” profesorului devenea un act de nesupunere? Nu conta ce crezi tu, pentru că sistemul deja hotărâse ce e corect și ce nu. De ce am ajuns să trăim într-o lume în care orice abatere de la regulă e o greșeală care trebuie pedepsită? În loc să ne încurajăm să gândim, să testăm, să greșim și să învățăm, ni se bagă pe gât un set de reguli. De ce? Când știm bine că un om capabil să gândească singur va schimba lumea.

Cine are curajul să schimbe ceva?

Să fim sinceri, schimbarea nu începe de la profesori sau de la minister. Începe de la tine. De la modul în care tu alegi să te educi. Te întrebi de ce? Pentru că e clar că sistemul nu te va învăța nimic util. Totul depinde de cum vei folosi resursele externe. Refuzi să iei decizii pentru tine? O să te trezești într-o zi, îngropat sub reguli care nu te mai reprezintă.

Educația din Moldova nu va supraviețui fără o revoluție masivă. Și întrebarea finală este: cine va avea curajul să o pornească, tu? Sau vei aștepta să vină cineva să te salveze?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *